Italo Pop PDF

Italo Pop PDF-ikävää ja ihmissuhteita hoidetaan silloin videopuheluilla ja Merimieskirkon myymillä prepaid-liittymillä. Pormestari Jan Vapaavuoren ajatuksissa Helsingillä on selkeä tavoite: olla kaikkein parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Kaupunkien kehityksen ja kilpailukyvyn näkökulmasta nopeat ja langattomat tietoverkot merkitsevät samaa kuin tiet, vesijohdot tai metrolinjat.


DHP 1074376-400 / Alto Saxophone / BOOK+CD /

Kaupungin tulokulmasta digitalisaatio tarkoittaa sitä, että palvelut tulevat ihmisten luo, eikä ihmisten tarvitse mennä palveluiden luo. Hänen seuranaan paneelissa 5G:n merkityksestä keskustelivat Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, HUS:n käsikirurgi, ylilääkäri Niina Lindfors, Nokia Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen ja Alma Media Oyj:n digitaalisen liiketoiminnan johtaja Santtu Elsinen. Paneelia veti MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira. Paneelin keskustelussa nousi esiin erityisesti 5G:n rooli teknologisen vallankumouksen tietoliikenneyhteytenä. 5G siirtää tietoa nykyisiä standardeja nopeammin ja ennen kaikkea luotettavammin. Tämä mahdollistaa uusien älykaupungin arkea ja etätyötä helpottavien sovellusten luomisen.

Etäkirurgiaa, etämittauksia ja potilaan automaattista seurantaa Ihmisten arjessa 5G-teknologian mahdollisuudet näkyvät muun muassa etälääketieteen kehittymisenä. Esimerkiksi 5G-yhteydellä varustetun älykellon ja iholle kiinnitettävän sensorin avulla ihmistä voidaan seurata lähes yhtä kattavasti kuin sairaalassa. Niissä on sensoreita, ja biokemiallisesti voidaan mitata melkein mitä tahansa. Etävalvonta helpottaa erityisesti kroonisista sairauksista kärsiviä. Elisa on pioneerina kehittämässä etämittauksiin sopivia ratkaisuja. Suuria mahdollisuuksia Niina Lindfors näkee myös siinä, miten erilaisia laboratorio- ja kuvantamistuloksia voidaan tarkastella nopeasti yhä suuremman ammattilaisjoukon kesken. Kehittyvä tekoäly antaa lääkäreille lisää tulkintavoimaa ja luotettava tietokiikenneyhteys tutkimuksiin nopeutta.

Ei enää punaista aaltoa liikenteessä Itseajavia autoja saadaan vielä odottaa, mutta jo lähitulevaisuudessa 5G saattaa myös mullistaa arjen liikenteessä. Santtu Elsinen huomauttaa, että jokaisella on käsitys siitä, miten liikenteenvalojen ohjaus on järjestetty. 5G-yhteyksien yleistyttyä jokaisessa autossa voisi olla sensori, joka kertoo auton liikkeistä toisille autoille. Kun autot olisivat yhteydessä toisiinsa ja samaan järjestelmään, liikennevaloja ohjautuisivat automaattisesti sen mukaan, miten liikennevirrat liikkuvat. Turha odottelu ja kiihdyttely jäisi pois.

Nokia Bell Labs on jo nyt suunnitellut satamiin joustavan liikennevalojärjestelmän, joka toimii täysin langattomasti mobiiliverkon yli. Sama tekniikka mahdollistaa tilapäisen liikennevalojärjestelmän rakentamisen keskelle ei mitään nousevan festivaalialueen liikenteen ja pysäköinnin ohjaamiseen. Nokia Bell Labsin Lauri Oksanen sanoo. Yhä reaaliaikaisemmat aikataulut ja reittiohjeet Koska 5G mahdollistaa laitteiden väliset yhteydet, esimerkiksi pilvipalveluissa olevien kalenterimerkintöjen yhdistäminen navigaatioon tekoälyn avulla helpottuu.