Salomon PDF

Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne salomon PDF fjernes.


Peter Paul Rubens: Salomons dom, 1617, Statens Museum for Kunst. Lorenzo Ghiberti: Relief på port til dåbskapellet i Firenze af Salomons møde med dronningen af Saba. Skrifterne siger, at Salomon var søn af kong David. Biblen fortæller, at Salomon stod bag byggeriet af templet i Jerusalem, og at han besad stor visdom, rigdom og magt. Han er genstand for mange senere legender.

De fortæller blandt andet, at Salomon var en så god og retfærdig konge, at tillægsordet salomonisk netop betyder « vis og retfærdig ». Der er til dato ikke fundet afgørende beviser uden for religiøse skrifter for, at der findes en historisk person, der har været model for Bibelens beskrivelse af Salomon. Der er dog fundet forskellige inskriptioner, og udgravningerne fortsætter. Navnet Salomon, på hebraisk Shlomo, kan oversættes til fredfuld, hel og fremgangsrig. I Bibelen giver Gud Salomon navnet Jedidiah, der betyder ven af Gud eller elsket af Gud. Nogle forskere har ment, at Salomo derfor er et navn, han enten tog, da han besteg tronen, eller som han fik ved sin død.

Han er en af de få figurer i Bibelen, der ikke beholder det navn, han har fået af Gud. Ifølge Bibelen gjorde David ham til tronarving i stedet for sin førstefødte søn Adonijah. Salomon blev kronet før Davids død, fordi Adonijah efterstræbte tronen. Salomon tilgav ham dog dette, men da han igen forsøgte at få tronen ved at forsøge at gifte sig med den jomfru, der skulle holde David varm, fik Salomon ham henrettet.

Det beskrives, at Salomon omgav sig med storslået luksus, og at hans regering var vellykket. Han indgik en alliance med Hiram den første, kongen af Tyrus, der hjalp ham med mange af hans projekter. Efter at templet var færdiggjort, skal Salomon have rejst mange andre vigtige bygninger i Jerusalem. Han skal have bygget det kongelige palads på Ophel, samt vandforsyninger og forsvarsværker. Hverken paladset eller templet er der dog fundet rester af ved arkæologiske udgravninger.